Johan Bern

  Johan Bern är helt enkelt en världsman, sedan många år bosatt i Bryssel men ständigt på resande fot. Att resa är hans mission, såväl i tjänsten som privat. Alltså sveper Johan  över  världen likt en EU-tjänsteman med en upptäcktsresandes själ. Hans passioner är många, liksom hans intressen.  Varje land Johan Bern besöker skriver han om och begrundar. Johan tänker mycket och skriver mycket och hans reflektioner är av skiftande art – filosofiska, politiska, historiska och någon gång andliga. Johan är frimurare, och hans väsen har därmed ytterligare en dimension. En sorts hemlighet, som uppfyller honom.  

  Johan bär råsidenkostymer och har kontinentala vanor. Han älskar Adolphsson och Falk, engelsk 80-talspop och sportbilar. Han är i grunden ingenjör, utbildad vid Högskolan i Skövde och KTH för många år sedan. Ett Erasmus-år i tyska Trier hann han också med.

Många av de högre befälen inom det Ostindiska Compagniet var frimurare och Johan har alltid fascinerats av Compagniets historia. Med stort intresse följde han nybygget av Ostindiefararen Götheborg, och som av en händelse befann han sig på kajen då skeppet  anlände till Kina 2006. En smal sak för en världsresenär, förvisso, men att se Götheborg anlöpa sin klassiska destination betydde något för Johan. 

  Havsörnen skrev han år 2005 under mycket koncentrerade former. Johan hade målsättningen att skriva ett kapitel om dagen och det hela tog bara ett par månader. Som frimurare och världsresenär är Johan av den fasta övertygelsen att internationell och rättvis handel är den största garanten för fred och förståelse mellan folk. Och så tillkom Havsörnen.

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s