Incel – om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris

Författare: Stefan Krakowski

År: 2021

Längd: 225 s

Genre: Psykologi

”Incel är ett begrepp som skrämmer och som ofta förknippas med kvinnohat och våld. Men stämmer verkligen den bilden? Är män som lever i ofrivilligt celibat potentiella våldsverkare och terrorister eller bara ensamma män, bortstötta av samhället? Är de rent av en del av en manlighetskris där kvinnorna håller på att köra om männen utbildningsmässigt och ekonomiskt?”

  Stefan Krakowski, som till vardags är överläkare i psykiatri, har skrivit en bok som väldigt många bokstavligen kommer att kasta sig  över. För att gå till botten med fenomenet incel har han dels djupintervjuat en rad män (och en kvinna)  som identifierar sig på detta sätt [1], dels har han under falsk identitet infiltrerat ett antal ganska otäcka communitys på internet. Som en extra bonus väver han i boken några utvalda episoder som han anser haft avgörande betydelse för honom själv i egenskap av man.

  För den som, i likhet med Sjung O Gudinnas medelålders redaktion, möjligen skulle behöva lite hjälp för att navigera mellan de otaliga termer som kopplas till incelbegreppet bifogas den ordlista Stefan K tillhandahållit  i slutet av inlägget. Ordlistan kan nästan läsas separat, som fristående programförklaring.

  Det första som slår mig vid läsningen av Incel är den beredvillighet med vilken alla de personer som författaren intervjuat bekänner sig till ett incelskap. De har alla sett Matrix, de  är själva de första att etikettera sig och verkar mycket tacksamma över att få sortera under ett samlingsnamn. De är mer än villiga, ja rentav ivriga, att få öppna sina hjärtan för författaren i djupintervjuer som verkligen är djupa. Förklaringen till detta är kanske så enkel som att det handlar om ensamhet. Önskan om en tillhörighet, vilken som helst, om att väcka någon form av reaktion från andra.  Doktor Glascitatet har blivit uttjatat. Men det är lika sant för det. 

Skillnaden i framtoning mellan de som låtit sig intervjuas och de Stefan K talar med på nätet är förstås slående. På nätet låter flera av dem som riktigt farliga människor, förvridna av hat. De han intervjuar känns som ganska sympatiska människor, som haft mycket att bära i livet. Som gör sitt bästa för att inte bli destruktiva och som många gånger skäms för sina egna tankar. Detta ligger förstås i sakens natur. Så det kan vi ej dra några slutsatser av ( som till exempel att incels här i Sverige skulle vara av ett annat virke än i Amerikat).

Dessa intervjupersoner – vilka är de?

  Det är på många sätt en homogen grupp människor författaren mött, som förvisso har saker  gemensamt. Först och främst att de alla till hundra procent redan har bestämt sig för att allt är hopplöst. De har svalt det svarta pillret [2] de är ”fula” och det är detta, och endast detta, som är anledningen till att de aldrig kommer att kunna ha en relation med en kvinna. Kvinnor vill bara ha sex med stiliga män och kan aldrig älska någon som inte är stilig, eller oerhört manlig. Själva lever de ensamma liv. Annorlunda kommer det aldrig att kunna bli. Detta är hugget i sten.

  Något annat som förenar många av de som intervjuats (för att inte säga majoriteten) är någon form av diagnos inom autismspektrum. Vilket förstås kan förklara mycket av fyrkantigheten och den orubbliga övertygelsen om exakt hur det ligger till. Men inte allt. Ty en diagnos är aldrig allt en människa är. Och människor är inte identiska för att de råkar ha samma diagnos.

Vad är då en incel? Involontary celibacy är förstås själva grundkriteriet. Samtidigt påpekar  Stefan K genomgående (med en dåres envishet) att den som inte vill leva i celibat ju har möjligheten att  ta kontakt med en ”sexarbetare”. Frågan ställs i varenda intervju. Har du inte tänkt på detta?  Kanske är det en befogad fråga då ofrivilligt celibat diskuteras. Men utifrån hur klok, respektfull och empatisk Stefan K är i sin forskning har jag liiite svårt att förstå varför han utelämnar hela resonemanget kring att en kontakt med en ”sexarbetare” inte precis löser problemet. Inte fasen är det så enkelt som att det just är bristen på regelbundna samlag som skapar en incel. Jag skulle tro att det snarare är känslan av att ingen vill ha sex med en, att ingen kan bli kär i en.

  Majoriteten av alla dessa svenska incelmän säger också att de förstås har funderat på detta med att köpa sex men nej, de vill inte. Det har de inte gjort och det skulle de aldrig kunna göra. Flera anger att orsaken till detta är att det är förbjudet i lagen, andra ger ingen närmare förklaring men finner det otänkbart. Se ovan.  

Jag kan känna igen mycket av vad de intervjuade beskriver. Det råder ett mansöverskott och företeelser som Tinder et c är fullkomligt skoningslösa. Vi drar blixtsnabba slutsatser utifrån ett foto eller en personbeskrivning eller en alltför mesig röst eller konstiga ben, vi  ratar och väljer bort varandra i egenskap av partners på löpande band  och vår samtid har förenklat den processen otäckt mycket. Livet är i grunden inte rättvist och många blir helt enkelt aldrig valda. I den här boken resonerar någon som så att en ”ful” kvinna ändå alltid har möjlighet att ”få sex”. Detta tycks vara en av de allmänna uppfattningar incels håller sig med. Kanske det ja, om vi ska vara ärliga. Det kanske kan vara enklare som kvinna. Att ”få sex”. Men till vilken glädje i så fall?

  När jag läser om incels kommer jag att tänka på studsfotingarna  i CS Lewis Prins Caspian och skeppet Gryningen. Studsfotingar utmärks främst av att de har sina egna – och föga välgrundade – uppfattningar om saker och ting, att de inom gruppen alltid håller med varandra om allt och att de därmed stärks ännu mer i sin övertygelse. Eftersom de inte går att påverka blir de också svåra att…hjälpa, eller vad vi ska kalla det.  I Lewis bok valde Studsfotingarna att bli osynliga, eftersom de tyckte att trollkarlen gjort dem så fula. Att vara osynliga blev tråkigt, och fick dem att hata trollkarlen ännu mer.   

  Många incels som intervjuats här finner kvinnor sympatiska men oåtkomliga. De avskyr dem inte på något sätt. Andra gör det, och talar mycket om det. De mer extrema fraktioner som Stefan K infiltrerat är våldsbejakande, radikaliserade, hatiska och hyllar personer som Elliot Rodgers[3] och Philip Manshaus[4].  Som synes består hela den bifogade ordlistan av begrepp som skapats utifrån en hopplös bitterhet och en hatisk uppgivenhet som är mycket svår att läsa om. Jag tänker inte skriva mycket mer än så här. Jag känner mig tryggare med att fundera runt de intervjuade. Ni kommer ändå att läsa boken.  

  Fixeringen vid utseende i sig hos incels känns mycket skev. Med det menar jag inte att en ”vacker” insida är bättre än en ”vacker” utsida (även om det förstås är sant) utan att vi aldrig kommer ifrån att det är i en persons utstrålning det sitter. Många som är ”vackra” som skyltdockor vandrar faktiskt allena medan andra personer, som säkert skulle kunna betecknas som ”fula” firar sexuella triumfer dagarna i ända. En del förbannade svin lever i lycklig tvåsamhet medan några av de finaste människor som funnits lever och dör ensamma. Det finns ingen logik i det hela. Ingen rättvisa och ingen logik.

   Tvåsamhet blir bara inte aktuellt för alla. Kanske på grund av svårigheter i det sociala samspelet, kanske på grund av otur, kanske på grund av annat. Kanske för att vi är för snabba med att avfärda varandra eller ställer för stora krav på varandra. Något blir inte av. Men egentligen tror jag aldrig någonsin att det avgörande är att någon helt enkelt är för ”ful”.   

  Detta är förfärlig, lärorik och oerhört spännande läsning. Jag blir rädd och förtvivlad av att läsa ordlistan. Jag blir starkt berörd av intervjuerna. Jag känner både medkänsla, vanmakt, äckel och ilska samtidigt. Men liksom Stefan K verkar göra känner jag också ett visst hopp.  Personligen tror jag att incels uppstår för att vi inte ser varandra ordentligt. Ingen bör förvänta sig det orimliga av någon annan, men snälla, låtom oss behandla varandra schysst. 

  Jag tänker att Stefan K genom den här boken gjort något väldigt viktigt. Det finns saker vi alla behöver fundera över. I Lewis bok förändrade Studsfotingarna plötsligt sin syn på sig själva när de blev synliga, när de fick en komplimang, när någon påpekade vad de faktiskt kunde använda sig själva till och vad de kunde göra bara för att de var som de var[5].

Det är fan inte lätt att vara kvinna, och inte heller att vara man. Spotta ut det svarta pillret så vi kan se varandra. It´s not over.  

Ordlista

Ascend – att nå en högre nivå än incelstadiet genom att till exempel förändra sitt utseende eller lyckas få sex

Becky – en till utseendet genomsnittlig kvinna

Beta – en man som inte är alfa och en person som saknar karisma, räds konfrontation och som är valhänt i mötet med kvinnor

Betabuxx – en man som utnyttjas ekonomiskt av en kvinna som finner sexuell tillfredsställelse hos en Chad

Blackpill- inspirerat av filmen Matrix. Tron att gener och utseende bestämmer all framgång, att peronlighet och meriter är oviktiga och att det är omöjligt att förbättra sin situation om man har ett ofördelaktigt utseende. Tron på blackpill är en förklaring till att vissa incels går från ord till handling och utför terrordåd eller begår självmord. Blackpills anser att spelet är förlorat ( it´s over)

Bluepill – hämtat från filmen Matrix. Innebär att man ignorerar den bittra verkligheten och väljer att leva vidare med en livslögn, sett utifrån ndra incels perspektiv. Kan till exempel betyda att man fortsätter att tro att personligheten är viktig för att attrahera kvinnor, i motsas till blackpill-anhängare, eller att man kan förändra sin situation genom att jobba hårt med sitt utseende.

Brad – en till utseendet genomsnittlig vit man

Chad – den perfekte mannen, snygg, maskulin och får alla kvinnor på fall

Chadfishing – en sammanslagning av begreppen Chad och catfishing. Chadfishing innebär att man lägger upp ett foto på en annan, attraktiv man på en dejtingsajt för att få uppleva hur det känns att vara eftertraktad och uppvaktad.

Chatcel – en incel som lägger upp onödigt långa och onödigt intellektualiserande inlägg på en sajt.

Cope eller coping – ett temporärt sätt att temporärt hantera den omöjliga situationen det innebär att vara incel. Exempel på coping kan vara att gå på gym eller hitta verktyg för att mentalt stå ut med tillvaron.

ER, även going ER – förkortning av Elliot Rodger. Att göra en Elliot Rodger men ofta i betydelsen av att bli tokig, inte att begå massmord.

Fakecel – någon som låtsas vara en incel, identifierar sig som en incel eller som tycker om att vistas på incelsajter trots att personen haft sexuella relationer.

Fuel – inlägg på incelsajter som utlöser en viss känsla, exempel suicide fuel eller rage fuel

KTHHFV – kissless, touchless, hugless, handholdless, friendless, virgin. Beskrivning av en incel.

NEET – Not in Education, Employment or Training. NEET är för incekls ett sätt att hämnas på samhället genom att låta andra betala för sitt uppehälle och inte bidra till det gemensamma, ett svar på den diskriminering och förnedring man anser sig vara utsatt för.

SMV – sexual market value. En viss ( godtycklig) tidpunkt när en kvinna mister sin sexuella attraktionskraft och nöjer sig med en betabuxx

Truecel – en äkta incel och motsatsen till fakecel.


[1] Jag ska be att få återkomma till detta

[2] Se ordlista

[3] Massmördare som  efterhand definierats som incel

[4] Annan massmördare som själv definierade sig som incel

[5] Och det var inte att skada andra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s